Chocolade
Je leest nu

Pure chocolade en koffie: de lekkerste combinatie

0
Blog

Pure chocolade en koffie: de lekkerste combinatie

 

Als we een studie van de Clarkson University in New York mogen geloven verbetert de combinatie van pure chocolade en koffie je concentratievermogen en verlaagt het je angstgevoelens. Leuk meegenomen, want deze combinatie is ook nog eens onwijs verrukkelijk. Waar komt chocola en koffie nu eigenlijk vandaan, wat hebben ze gemeen en wat maakt het zo’n wonderbaarlijke combinatie? De antwoorden lees je hier.

Koffie van plant tot boon

Zowel koffie als chocolade groeien in tropische landen dichtbij de evenaar. Koffiebonen worden geoogst van een koffieplant en groeien in de besjes. Het duurt ongeveer 6 maanden voordat de koffieplant kan oogsten. De besjes worden geplukt, gewassen en gedroogd. Het fermentatieproces in ontzettend belangrijk voor de smaak van de koffie. Uiteindelijk worden de koffiebonen gebrand, voordat ze gebruikt kunnen worden als drinkbare koffie. Ondanks dat er honderden varianten zijn, wordt er doorgaans onderscheid gemaakt tussen arabica en robusta koffiebonen. De eerstgenoemde is (maar niet altijd) van hoge kwaliteit en wordt voor een hogere prijs verkocht. De laatstgenoemde bevat meer cafeïne. Voor espressokoffie wordt vaak een combinatie van beiden gebruikt, aangezien de robusta koffiebonen voor een mooie crema laag zorgt en en de acidity smaken van de arabica koffiebonen in balans brengt. Lees hier een uitleg over koffie, van plant tot boontje.

Werkwijze chocolade

Bij chocolade werkt het proces soortgelijk. Chocolade wordt gemaakt van een cacaobonen. In één omhulsel kunnen wel 30 tot 60 cacaobonen zitten. Het plukken van cacaobonen is dus minder arbeidsintensief. Net als bij koffie zullen de cacaobonen geroosterd moeten worden. Dit proces is enorm belangrijk en kan een positieve of negatieve invloed op de smaak hebben. Over het algemeen kunnen cacao roasters ook gebruikt worden voor koffiebonen, maar dit komt weinig voor. In vergelijking met koffieplanten hoeft een cacaoplant niet perse om een hoge attitude te groeien. Nadat de cacaobonen geroosterd zijn wordt er vaak melkpoeder (voor melkchocolade) en suikerriet toegevoegd. Je spreekt van extreem pure chocolade wanneer ongeveer 80% van de chocolade pure cacao is.

Een hemelse combinatie

Ondanks dat je waarschijnlijk al veel waardering had voor deze twee ingrediënten is dat na het lezen van dit artikel alleen maar toegenomen. Het fijne aan de combinatie van chocolade en koffie is dat ze soortgelijke aroma’s hebben die elkaar bijzonder goed aanvullen. Daarbij smelt het chocolade weg op je tong wanneer het in aanraking komt met de warme koffie. Er wordt ook steeds vaker chocolade verkocht waar koffie in verwerkt zit. In de meeste gevallen bestaat deze chocolade uit pure cacao, suikerriet en een klein percentage aan koffie. Wil je graag meer leren over koffie en thuis heerlijke koffie zetten, koop dan een Italiaanse espressomachine.

 

Lees tip:  Chocolade is lekker, maar een gaatje voorkom je liever


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker shoppen

%d bloggers liken dit: