Chocolade
Je leest nu

#2 – Eenvoudige chocolade decoraties maken

0
Recepten

#2 – Eenvoudige chocolade decoraties maken

Gebruik voor deze decoratie banketbakkers- of glaceerchocolade. Deze chocoladesoorten zijn door hun hoge vetgehalte gemakkelijker te verwerken. Als je de decoraties verschillende kleuren wil geven, voeg dan eetbare kleurstof toe aan vloeibare witte chocolade.

Chocoladeblaadjes

Was en droog roze-, laurier- of hulstblaadjes. Bestrijk met een dun penseeltje de onderkant van de blaadjes met chocolade. Let op dat je de randen vrij laat. Leg de blaadjes met de chocoladekant naar boven op een bord. Laat ze in de koelkast hard worden. Verwijder de blaadjes nu heel voorzichtig van de chocolade.

Chocoladerolletjes

Schaaf met een scherp mes rolletjes van een blok glaceerchocolade. Hou het mes hierbij onder een hoek. Laat de rolletjes eerst goed hard worden. Trek voor een snelle decoratie het lemmet van een aardappelschilmesje langs de dunne kant van een chocoladereep en laat de kleine rolletjes op het te garneren gerecht vallen.

Uitsteekvormen en figuren

Smelt vorm- of glaceerchocolade en giet het met behulp van een spatel dun uit op aluminiumfolie. Laat het hard worden. Gebruik kleine uitsteekvormen.

Je kunt de laag chocolade ook met een scherp mes in repen snijden, die je vervolgens in vierkanten of driehoeken snijdt.

Spuitchocolade

Met speciaal bewerkte chocolade kun je verschillende figuren uit de vrije hand spuiten. En wil je deze vormen enige tijd bewaren, dan kun je ze wegleggen tussen lagen vetvrij papier.

Om de chocolade spuitbaar te maken, moet glycerine worden toegevoegd. Dit is verkrijgbaar bij de drogist of bij de apotheek. Eventueel kun je ook water in plaats van glycerine gebruiken. Om spuitchocolade te maken, smelt je de chocolade eerst in een kommetje boven een pan heet water.

Lees tip:  #3 - Chocolade caisses

Voeg de glycerine of het water druppel voor druppel aan de gesmolten chocolade toe. Roer na elke toegevoegde druppel de massa goed door. Stop zodra de chocolade dik begint te worden. Met te veel water of glycerine laat de chocolade zich onmogelijk spuiten.

Met spuitfiguren kun je taarten of zoetigheid garneren.

Een papieren spuitzak maken

Stap 1

Knip een driehoek uit vetvrij papier. Leg de driehoek met de langste zijde naar boven en rol het papier van punt A in een kegelvorm naar punt B.


Stap 2

Hou de punten A en B stevig op elkaar en rol de kegel door naar punt C. Zet de vorm vast door de drie punten naar binnen om te vouwen.


Eenvoudige spuitfiguren

Stap 1

Bekleed een bakplaat met bakpapier of aluminiumfolie. Vul een kleine papieren spuitzak voor de helft met glaceercouverture of met vloeibare vormchocolade waaraan water of glycerine is toegevoegd. Knip de punt eraf. Gerasterde vormen. Spuit de chocolade in doorgaande verticale lijnen op. Kruis deze vervolgens met horizontale lijnen.

Stap 2

Chocoladebloemen kun je spuiten door eerst een dikke chocolade in het midden te plaatsen. Vervolgens spuit je daar de bloemblaadjes omheen.
Nadat de chocolade hard is geworden, haal je het papier heel voorzichtig los. Als je de decoraties niet onmiddellijk wil gebruiken, kun je ze goed bewaren indien je ze plat tussen een aantal lagen vetvrij papier legt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker shoppen

%d bloggers liken dit: