Chocolade
Je leest nu

#5 – Chocolade eieren maken

0
Recepten

#5 – Chocolade eieren maken

Het modelleren van chocolade eieren is eenvoudig en de moeite van het proberen waard. Het maken is al leuk, maar het is nog leuker om ze daarna te decoreren en te verpakken. De mogelijkheden varieren van een eenvoudige verpakking in gekleurd zilverpapier tot gedetailleerde decoraties.

Het grootste voordeel van het zelf maken van chocolade eieren is, dat je een presentje of een lekkernij in het ei kunt verstoppen, waardoor het zeer persoonlijk en goed doordacht wordt. Daarbij komt dat je precies weet welke grondstoffen zijn gebruikt – een belangrijke overweging als je een ei maakt voor iemand die allergische reacties vertoont.

Chocolade eieren maken

Om een perfecte resultaat te verkrijgen moet de chocolade heel zorgvuldig worden gesmolten. Als de chocolade tijdens het smelten heet wordt, ontstaan er witte stippen (bloom) op het voltooide ei. Hoe behoedzamer de chocolade wordt gesmolten, des te glanzender en professioneler wordt het ei. Pure chocolade laat zich het gemakkelijkst bewerken omdat het niet zo snel hard wordt, maar met enige oefening kunnen ook witte en melk chocolade met succes worden gemodelleerd. Werk in een koud vertrek, want in een warme of vochtige atmosfeer laat chocolade zich moeilijker hanteren.

Bewaar de eieren op een koude, luchtige plaats (niet in de koelkast), losjes verpakt in aluminiumfolie of in vetvrij papier totdat je ze gaat decoreren.

Materiaal en gereedschap

Chocolade-eiervormen zijn verkrijgbaar in sommige warenhuizen, zaken voor huishoudelijke artikelen en in speciaalzaken. Je hebt een of twee paar grote eiervormen nodig en een set kleintjes. Met de mini-eitjes kun je zowel een groot ei als een mooie cadeauverpakking vullen.

De chocolade voor het modelleren van de eieren moet van goede kwaliteit zijn, in pure, melk of witte vorm.

De spuitzak met diverse mondstukken wordt gebruikt om de eieren te decoreren.

Met kant-en-klare marsepein of amandelspijs kun je eetbare decoraties aanbrengen.

Je hebt ook nodig: wattenbolletjes om de vormen vooraf schoon te maken, een grote steelpan, een kleine schaal, en verpakkingsmateriaal, doosjes en linten naar keuze.


De eieren maken

Je hebt nodig:

 • Pure, witte of melkchocolade van goede kwaliteit
 • Chocolade eiervormen
 • Wattenbolletjes
 • Schaal
 • Steelpan
 • Lepel

De chocolade smelten

Breek de chocolade in stukken en leg ze in de schaal. Plaats de schaal boven een pan heet – niet kokend – water tot de chocolade is gesmolten. Doe dit heel langzaam want als de chocolade heet wordt, ontstaan er witte stippen of ‘bloom’ op het ei.

Lees tip:  #2 - Eenvoudige chocolade decoraties maken

Je kunt de schaal met chocolade ook in de magnetron zetten en deze per 200 gram chocolade 1 a 2 minuten op de halve stand verwarmen. Eenmaal uit de magnetron gaat het smeltproces nog even door.

De eieren modelleren

Stap 1

Was de eiervormen in een warm sopje en droog ze goed af. Poets de binnenkant van elke vorm goed op met een wattenbolletje.

Stap 2

Lepel de chocolade voorzichtig in de vormen en verdeel de massa met de bolle kant van de lepel gelijkmatig over het oppervlak. Let erop dat de chocolade in de eiervorm tot de rand wordt aangebracht.

Stap 3

Leg de vormen met de platte kant op vetvrij papier en laat de chocolade hard worden. Als de chocoladelaag te dun lijkt, vul de vorm dan bij.

Stap 4

Als de chocolade hard is geworden, pak je de vorm op en snij je eventuele richels van de chocolade, die over de randen van de vorm steken, weg. Met gladde, gelijkmatige randen kunnen de twee helften naderhand beter worden samengevoegd.

Stap 5

Zorg ervoor dat bij het verwijderen van de eiervorm je handen heel koud zijn. Hou ze zonodig even in ijswater. Druk zachtjes op de randen van de vorm en werk langzaam omhoog. Bij doorzichtige vormen zie je het ei van de vorm loslaten. Laat de chocolade zich moeilijk uit de vorm verwijderen, leg het geheel dan even in de koelkast en probeer het opnieuw.

Stap 6

Leg de halve eieren met de platte kant naar beneden op vetvrij papier.


TIP: de chocolade in het gebruik

 • Je vermindert het risico van te hete chocolade tijdens het smelten als je in het schaaltje een paar stukjes chocoladeglazuur toevoegt.
 • Gooi overgebleven, hard geworden chocolade niet weg. Je kunt het in een zakje bewaren en bij gelegenheid opnieuw smelten.
 • Kijk aan de onderkant van de gevulde ei-vorm naar eventuele luchtbellen. Verwijder ze door er met een cocktailprikker gaatjes te prikken.

Mini-eitjes maken

Bereid de chocolade zoals beschreven voor de grote eieren. Lepel de chocolade in de vormen. Glad strijken met de bolle kant van de lepel. Laat het hard worden. Leg de twee helften volgens de aanwijzingen in het volgende hoofdstuk op elkaar. Verpak de mini-eitjes in gekleurd zilverpapier of vul er grote eieren mee.

Gedecoreerde eieren maken

Probeer ook eens gedecoreerde eieren te maken – het is niet zo’n werk als het lijkt. Je kunt daarvoor het best kleine vormen nemen omdat grotere eieren eerder zullen breken.

Stap 1

Smelt een beetje witte chocolade. Doe dat in een vetvrije spuitzak en knip de punt van de zak. Spuit met deze zak witte stippen of strepen in de vormen. Laat de chocolade in de koelkast hard worden.

Stap 2

Smelt donkere chocolade en lepel deze in de nog ijskoude vormen. Verspreid snel de donkere chocolade over de witte chocolade versieringen. Zet de vormen weer in de koelkast. Werk de eieren af zoals eerder beschreven.


De eieren afwerken

Chocolade eieren maken is een dankbare bezigheid. Je kunt er namelijk een miniatuurpresentje, kleine eitjes of een andere lekkernij in stoppen waardoor je een heel persoonlijk cadeautje maakt. Je kunt de eieren op tal van manieren decoreren – van traditionele suikerbloemen en blaadjes, initialen of een naam tot zijden bloemen of zelfs een modieuze decoratie.

Lees tip:  #2 - Eenvoudige chocolade decoraties maken

Ook de verpakking biedt tal van mogelijkheden. Wikkel het ei in gedessineerd of gekleurd zilverpapier, cellofaan of mooi cadeaupapier en strik er een schitterend lint omheen, of ontwerp zelf een origineel doosje. Laat de verpakking aansluiten op de decoratie op het ei – misschien is het motief op het papier een geschikte inspiratiebron voor deze versiering.

De eieren decoreren

Zelfgemaakte chocolade-eieren smaken het beste als ze zo kort mogelijk na het maken en decoreren cadeau worden gegeven. Je kunt de eieren alvast sluiten en naderhand pas decoreren. Als je de eieren op een koude plaats bewaart, behouden ze een week lang de juiste smaak. Werk altijd in een koud vertrek. Koele handen zijn belangrijk en de eieren moeten zo min mogelijk worden beetgepakt – ze smelten namelijk vlug. Grotere eieren leg je tijdens het decoreren op een quichebakje of een ander schaaltje.

De eieren sluiten

Je hebt nodig:

 • Chocolade eieren
 • Een beetje vloeibare chocolade van dezelfde samenstelling
 • Presentje, lekkernij of verpakte mini-eitjes

Stap 1

Hou één helft vast in vetvrij papier (of leg het op een schaaltje) en strijk wat vloeibare chocolade op de randen. Vil het ei naar keuze.

Stap 2

Druk de tweede ei helft zachtjes op de eerste en hou de helften zolang op elkaar tot de naad sluit.


Schelprand

Deze spuitdecoratie van chocolade en room verbergt op een leuke manier de naad van de twee eierhelften. Het mengsel moet wel stevig maar niet stijf zijn. Bovendien moet er snel worden gewerkt omdat de vulling zich na een tijdje moeilijker laat spuiten.

Je hebt nodig:

 • 100 gram pure chocolade
 • 2 theelepels dikke room
 • Spuitzak met een middelgroot stervormig mondstuk
 • 1 groot chocolade ei of een aantal kleine chocolade eieren
Lees tip:  #4 - Chocoladetruffels

Werkwijze

Smelt de chocolade. Roer er langzaam de room door. Laat het mengsel afkoelen tot een gladde, dikke massa en vul de spuitzak. Leg het ei op een schaaltje en spuit een krulversiering op de naad. Laat de chocolade hard worden.


Bloemen en blaadjes

Kleurloze, kant-en-klare marsepein en amandelspijs is onder andere bij de supermarkt te koop. Je moet het zelf met voedingskleurstof kleuren.

Je hebt nodig:

 • 50 gram kant-en-klare marsepein of amandelspijs
 • Voedingskleurstoffen
 • Witte bloem
 • Fijn penseeltje

Werkwijze

Stap 1

Strooi wat bloem op het werkoppervlak, rol een stukje marsepein uit en snij kleine blaadjes uit.

Stap 2

Schik de blaadjes op het ei en zet ze vast door er met een vochtig penseeltje over te strijken.

Stap 3

Kleur wat marsepein roze en rol uit tot een lange, platte sliert. Rol deze op tot een bloem en bevestig op het ei.

Stap 4

Schilder de bladnerven met voedingskleurstof en een dun penseeltje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lekker shoppen

%d bloggers liken dit: