Chocolade
Je leest nu

#4 – Chocoladetruffels

0
Recepten

#4 – Chocoladetruffels

Of je nu pure chocolade of melkchocolade kiest, rum toevoegt of met noten garneert – met een eenvoudig truffelmengsel maak je gemakkelijk de heerlijkste bonbons. Serveer ze na een intiem of feestelijk diner of geef ze mooi verpakt cadeau.

De smaak en de afwerking

Bij een speciale gelegenheid vormen met de hand gemaakte bonbons een kostbare traktatie. Verras je gasten met zelf gemaakte bonbons of geef ze mooi verpakt cadeau.

De eenvoudigste bonbons die je zelf kunt maken, zijn gebaseerd op een truffelmengsel. Chocoladetruffels vormen een traditionele, Franse lekkernij – meestal met likeur – die na de maaltijd gepresenteerd. Bij een iets minder verfijnde, maar net zo lekkere versie vervang je de likeur door koffie. Voeg je niets extra’s toe, dan komt de volle chocoladesmaak goed tot zijn recht. Garneer je eigen chocoladetruffels met noten of gekonfijte vruchtjes. Rol de truffels door gesuikerde amandelschilfers voor een knapperig uiterlijk en voor een traditionele afwerking bestuif je ze met cacaopoeder of poedersuiker.

Basisrecept voor chocoladetruffels

Het basismengsel voor truffels is eenvoudig te maken en op vele manieren toe te passen. Breng het op smaak met likeur en maak er bolletjes van of spit het in chocolade ‘caisses‘.

Je hebt nodig:

 • 175 gram pure, witte of melkchocolade: neem dessertchocolade of goede couverture
 • 45 ml slagroom
 • 45 ml cognac, rum of kirsch (eventueel)
 • Steelpan met dikke bodem
 • Houten lepel
 • Bakplaat bekleed met bakpapier of vetvrij papier
 • Fijne zeef
 • Cacaopoeder
 • Amandelen

Het truffel mengsel maken

Stap 1

Breng de room heel langzaam aan de kook in een steelpan met dikke bodem. Pas op dat de room niet aanbrandt. Breek of hak de chocolade in stukjes. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer totdat de chocolade is gesmolten en alle klontjes zijn verdwenen. Voeg eventueel de cognac, rum of kirsch toe.

Lees tip:  #5 - Chocolade eieren maken

Stap 2

Giet het mengsel uit over een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat het afkoelen. Bij tijdgebrek gebruik je daarvoor de koelkast.

De truffels rollen

Stap 1

Als het mengsel volkomen koud is, neem je telkens een lepel met dit koude mengsel. Je rolt die hoeveelheid tussen je handen tot een bolletje. Omdat je handen warm zijn, smelt de chocolade enigszins en daarom moet je vrij snel werken. Leg de bolletjes op het werkvlak of op een stuk papier en bestrooi ze – uitgezonderd witte truffels – met cacaopoeder in de zeef tot ze geheel bedekt zijn.

Stap 2

Bestrooi witte of melkchocolade truffels met poedersuiker om ze minder kleverig te maken.


Tip: Andere afwerkingen

Je kunt de truffels ook door chocoladehagelslag, fijngehakte noten of gedroogde kokos rollen. De truffels krijgen grappige puntjes als je ze in vloeibare chocolade doopt en daarna op een metalen taartrooster legt. Zodra de chocolade-omhulsel hard begint te worden, rol je de truffels voorzichtig over het rooster om de puntjes te vormen. Laat ze daarna hard worden. Met poedersuiker kun je de truffels een besneeuwde top geven.

Wil je een gladde, glanzende afwerking, doop de truffels dan tot slot in vloeibare pure chocolade. Probeer ze zo voorzichtig mogelijk beet te pakken, aangezien de warmte van je handen de glanslaag aantast. Draag bij voorkeur dunne, katoenen handschoenen.


Chocolade ‘caisses’ maken

Maak van het basismengsel voor truffels een aantal heerlijke bonbons. Voor een extra fraai effect kun je het mengsel spuiten in witte chocolade ‘caisses‘. Leg ook eens witte truffels in donkerbruine chocolade ‘caisses’.

Lees tip:  Dit is hoe je zorgt voor een speciaal dessertplankje 5 tips

Je hebt nodig:

 • Dessertchocolade of goede couverture
 • Basismengsel voor truffels
 • Glazen kom en stelpan
 • Houten lepel
 • Spuitzak met stervormig mondstuk
 • Papieren vormpjes voor petitfours
 • Amandelen of gekonfijte vruchtjes voor de garnering

Stap 1

Smelt de chocolade langzaam in een glazen kom boven een pan heet water.

Stap 2

Vul elk papieren vormpje met een volle theelepel chocolade. Draai het vormpje rond zodat de vloeibare chocolade de binnenkant geheel bedekt. Laat het vormpje afkoelen en hard worden.

Stap 3

Als de chocolade hard geworden is, maak je de papieren vorm voorzichtig los.

Stap 4

Spuit het basismengsel voor de truffels in de chocoladevormpjes en garneer het geheel met een amandel of gekonfijt vruchtje. Zet de hard geworden chocolade ‘caisses‘ in nieuwe papieren caisses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lekker shoppen

%d bloggers liken dit: