Chocolade
Je leest nu

Leuke weetjes over chocolade

0
Recepten

Leuke weetjes over chocolade

Iets leuks vertellen aan de eettafel over je favoriete snack

Wil jij iets leuks leren over chocolade om je algemene kennis te vergroten of vanavond iets leuks te vertellen aan het gezin? In dit artikel lees je een aantal leuke weetjes over dat heerlijke goedje!

Voordat het chocolade is

Het hoofdingrediënt van chocolade is natuurlijk cacao. Dat wist je waarschijnlijk wel al. Hier volgen een paar leuke weetjes over die zeer waardevolle cacaoboontjes.

De grootste cacaohaven ter wereld

Als je aan echte chocolade landen denkt dan denk je waarschijnlijk aan België of landen waar de cacao plantage liggen. Wat waarschijnlijk niet in je opkwam zijn de enorme havens die we bezitten in… Nederland! Het gaat in dit geval niet over de haven van Rotterdam maar de Amsterdamse haven. Met jaarlijks 600 duizend ton cacao is de amsterdamse haven het grootste verscheep centrum van cacao over heel de wereld! De invoer komt voornamelijk uit West-Afrika en is bestemd voor heel europa.

Betalen met cacao

In Nederland is het nooit een betaalmiddel geweest maar In Zuid-Amerika wel. Oude volkeren als de Maya’s en Azteken waren de eerste die cacao verbouwden om te gebruiken voor voeding en medicijnen. Daarom had het ook veel waarde. ze maakte er een soort chocolade drankje van, geen chocolademelk zoals we het nu kennen! Door het goede gevoel wat chocolade opwekte bij mensen die het eten kreeg het veel waarde als betaalmiddel.

Voordelen van chocolade eten

Jazeker, er zitten meerdere voordelen aan het eten van chocolade! Dat heeft weer met niks minder te maken dan dat magische ingrediënt: cacao! Daarom is het ook belangrijk er rekening mee te houden dat deze voordelen van toepassing zijn op pure chocolade, minimaal 65% cacao maar liever nog meer!

Lees tip:  #1 - Werken met chocolade

Gelukkigheid en blijdschap

In cacao zit fenylethylamine, een stofje waardoor jouw lichaam weer een ander stofje aan gaat maken. Endorfine, die stof geeft je een blij gevoel. Ook het smelten van de chocolade in je mond maakt meer endorfine vrij omdat je lichaam dit prettig vind. Ook suiker en vet kan endorfine aanmaak bevorderen, dus in dit geval werken de voordelen ook met melk of witte chocolade.

Gezondheid

In dit geval gaat het echt over pure chocolade, het liefst zo puur mogelijk! De gezondheidsvoordelen zitten namelijk allemaal in de cacaoboon. In cacao zitten namelijk veel antioxidanten die je cellen mogelijk sneller doen delen. Je cellen gaan, naarmate je ouder wordt minder snel delen. Delen ze sneller, dan blijf je wellicht langer jonge! In hoeverre dit echt werkt durven wij geen uitspraak over te doen.

We durven wel te zeggen dat dagelijks een klein stukje pure chocolade zeker geen kwaad kan! En op zijn tijd een heerlijke bonbon mag ook zeker wel hoor!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *