Veel mensen zijn gek op spareribs en toch wordt deze lekkernij vaak alleen in een restaurant besteld. Het idee dat er een marinade of rub gemaakt moet worden waar de ribben een tijd in liggen maakt dat veel mensen ervoor kiezen om ander vlees te kopen. En dat is jammer. Want deze stukken varkensvlees zijn het absoluut waard om zelf klaar te maken en het maken van een marinade is het werk niet. De meeste tijd gaat zitten in het wachten tot de smaak van de marinade in het vlees getrokken is. Het garen van het vlees kan op verschillende manieren en is ook niet ingewikkeld. En na het lezen van dit artikel heb je zin om aan de slag te gaan. We hebben de lekkerste bereidingswijzen voor je op een rijtje gezet. Lees maar snel verder.
Op de BBQ
De meeste mensen denken aan BBQ als ze denken aan spareribs. Dat is ook niet gek. Het is heerlijk om dit type vlees te garen op de hete kolen. Dat geeft een extra stevige smaak en je gasten zullen ervan smullen. Als je het vlees op de BBQ gaart kun je ervoor kiezen om een rub te gebruiken. Dat is een kruidenmengsel dat extra smaak geeft aan het vlees dat niet lang hoeft in te trekken. Je kunt het zelf maken of een kant en klare mix kopen. Wrijf het vlees in met de rub zodat alle delen bedekt zijn. Hou er rekening mee dat het even duurt voordat het vlees gaar is. Je kunt het beste dit type vlees garen op een vuur dat niet al te heet is. Dan loop je de kans dat het verbrandt. Wil je snel aan tafel tijdens de BBQ, dan is het aan te raden om het vlees eerst voor te garen.
Spareribs sous vide garen
Een techniek die steeds meer in de particuliere keuken gebruikt wordt is het sous vide garen van de spareribs. Je verpakt ze dan met kruiden en al in een, vacuüm getrokken, plastic zak en laat ze dan garen in een warmwaterbad met constante temperatuur. Op deze manier trekt alle smaak in het vlees en blijft het mals en sappig. Zodra het vlees gaar is kun je het nog even om en om bakken in de pan of op de BBQ leggen om een mooi kleurtje te krijgen.
Lekker sudderen in de pan
Je kunt spareribs ook op een traditionele manier bereiden door ze lekker te laten sudderen in de pan tot het vlees bijna van de botten valt. Dan is het lekker als je een traditionele marinade maakt. Bijvoorbeeld een mix van ketjap, chilisaus, verse gember en wat tomatenpuree met een scheutje azijn. Je kunt de marinade een dag van tevoren maken en het vlees er lekker in laten badderen.
Spareribs op de Big green egg
Een speciale manier van bereiden op de BBQ is het gebruik van een Big green egg om de spareribs te garen. Hierbij kun je temperatuur instellen en zorgen dat het vlees langzaam gaart op lage temperatuur. Als je wilt kun je nog houtsnippers toevoegen voor extra smaak.