Chocolade
Je leest nu

Alles over port en vintage port

0
Blog

Alles over port en vintage port

Port klinkt misschien als een drankje wat niet meer zo populair is om te drinken, maar niets is minder waar! Port is namelijk een erg gewild drankje wat nog steeds wordt geserveerd in de hipste restaurants. Dit is allemaal niet zonder reden! Port heeft namelijk een unieke smaak die je echt eens moet proeven. Er zijn veel verschillende soorten port, zoals vintage port, en daar willen we je in deze blog wat meer over vertellen. Lees dus vooral verder als je meer wilt weten over port!

Wat is port precies? En wat is vintage port?

Voordat we beginnen te vertellen over allerlei soorten port is het natuurlijk handig om te weten wat port precies is. Nou, port is een versterkte wijn afkomstig uit Portugal. Het heeft meer alcohol dan een doorsnee wijn, want het alcoholgehalte ligt meestal tussen de 18 en 20 procent. Er zijn wat eisen waaraan de wijn moet voldoen om de naam ‘port’ te mogen krijgen. Zo moet de drank echt uit Portugal komen en gemaakt zijn van druiven uit de Dourovallei. Wanneer we het hebben over port is vintage port misschien wel de bekendste. Daar vertellen we je zo meer over. 

Alles over vintage port

Vintage port is dus één van de bekendste en populairste soorten port. Zoals bij gewone wijn zijn er jaren waar de druivenoogst perfect is waardoor de smaak van de wijn optimaal is. Dat is ook het geval bij port. Dit noemen we dan ook een vintage port jaar. Hieruit volgt dus ook vintage port. Deze port wordt meestal ongeveer drie jaar bewaard in een eikenhouten vat en daarna wordt het gebotteld. De smaak is dus fantastisch bij deze port en zeker eens het proberen waard! Als je zelf een fles vintage port in huis haalt, dan kun je de fles het beste op een temperatuur van 15 tot 18 graden drinken. De port blijft na opening ongeveer twee dagen goed. 

Lees tip:  Chocomel

Tawny port

Port die naast ruby port en de vintage variant ook redelijk bekend is, is tawny port. Deze is diep en rijk van smaak, doordat het langer in een vat rijpt dan bijvoorbeeld ruby port. De tijd dat deze port gerijpt heeft staat ook op de fles zelf. De nummers op de fles staan namelijk voor de jaren dat deze port gelegen heeft. Meestal is dat rond de zeven of tien jaar, maar het kan zelfs oplopen tot veertig jaar! Voor de liefhebber is dit dus zeker een heerlijke port die je echt eens moet uitproberen.

Ruby port

Een ander soort port die naast vintage port erg populair en bekend is, is ruby port. Deze port is redelijk jong en heeft zo’n twee tot drie jaar in een vat gezeten. Veel mensen kiezen voor deze port omdat de smaak niet te zwaar is. Daarnaast is de smaak van ruby port fruitig, waardoor het bij toetjes vaak gedronken wordt. Je kunt deze port het beste iets kouder drinken. Het beste is dan ook rond de twaalf graden.

Auteur

kaiiestan82 is een bekende blogger die regelmatig nieuws deelt in allerlei segmenten. Volg mij voor het laatste nieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lekker shoppen

%d bloggers liken dit: