Chocolade
Je leest nu

Chocolade is lekker, maar een gaatje voorkom je liever

0
chocolade eten
Blog

Chocolade is lekker, maar een gaatje voorkom je liever

Als chocolade addict moet je er maar om denken. Dat lekkere bruine zoete lekkernij is moeilijk om vanaf te blijven, maar denk wel om je gebit.

Een paar weken geleden vertelde de vriendelijke en belangstellende tandarts van me dat ik schijnbaar toch wat te veel chocolade eet. ’s Avonds eet ik op de bank vaak nog een stukje chocolade. Puur voor de smaak, het is moeilijk om er vanaf te blijven.

Een klein beetje angst

Het is noodzakelijk om goed te blijven poetsen. Daarnaast speelt angst ook een kleine rol. Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 40% van de Nederlandse bevolking bang is voor de tandarts. Bovendien gaan zo’n 800.00 Nederlanders uit angst helemaal niet meer naar de tandarts. Daarom is het wel belangrijk om regelmatig een bezoekje te brengen. Ditmaal had ik namelijk een klein gaatje. Deels zal dit komen door een lekker stukje chocolade. Geen prettig idee dus. Daarom is het voortaan wat meer oppassen geblazen. De angst komt toch wel ‘ergens’ vandaan. Iemand die je niet goed kent die ‘iets’ in je mond aan het doen is. Waarbij je weinig invloed uit kunt oefenen. De uitleg die ze geven is vaak onverstaanbaar door het mondkapje dat wordt gedragen.

Goed nieuws!

Gelukkig is er wel goed nieuws voor de mensen die een beetje angst ervaren onder ons. Onderzoekers uit Florida hebben namelijk een nieuwe bacteriestam ontdekt. Deze bacterie heeft de naam ‘A12’ gekregen en bestrijdt de minder goede bacteriën in de mond. Een slechte bacterie Streptococcus mutans die zorgt op een verhoogde kans voor gaatjes. De ‘A12’ zorgt er vaak voor dat de Streptococcus mutans wordt uitgeschakeld. Maar bemoeilijkt op zijn minst de kans op groei. De aangroei van tandplak wordt daardoor tegengegaan. Tandplak is namelijk een soort verzameling van de slechte bacteriën die zorgen voor een verhoogde kans tot gaatjes.
Het goede nieuws hieraan is dat de A12 in tabletvorm wellicht verkrijgbaar zal zijn waardoor de kans op gaatjes wordt verkleind. Aanvullend onderzoek is nodig om na te gaan met welke frequentie je deze tabletten in zult moeten nemen, maar het is wel een mooi middel om gaatjes tegen te gaan. Zo nu en dan kun je dan alsnog genieten van een lekker stukje chocolade zonder je daarover zorgen te maken.

Lees tip:  Chocoladeletter: leuk voor het personeel!

Minder bezoekjes

Een ander voordeel is het verminderen van noodzakelijke bezoekjes aan de tandheelkunde en enkel voor de periodieke controles. Bovendien houd je een gezond en sterk gebit.

Tot deze pilletjes er zijn, zullen we de inname van chocolade misschien iets moeten beperken, de tandarts blijven bezoeken en natuurlijk goed poetsen.

De tandarts is niet iets waar ik naar uitkijk maar gelukkig zijn de bezoekjes vaak van korte duur. Na de tijd kan ik weer stralend lachen. Dat doe ik namelijk het liefste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: